2015 yılında Türkiye’de 2 bin 175 silahlı olay basına yansıdı. Bu olaylarda toplam 1. 951 kişi öldü, bir kısmı ağır 1.286 kişi yaralandı. Tabloya göre 2015’te Türkiye’de günde en az 5 kişi şiddet sonucu hayatından oldu…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 Yılı İllerde Yaşam Endeksi verilerine göre de İstanbul’da yaşayanların yüzde 45’inin kendisini güvende hissetmediği ortaya çıktı.
Kişisel güvenlik, günümüzün en önemli sorunlarından biri. Sokakta her gün yaşanan şiddet ise güvenliği tehdit eden en açık tehlike.
Peki, sokakta şiddet varsa ne yapacağız? Yaşam koşullarımızı ve sevdiklerimizi tehdit eden suçlara karşı hangi tedbirleri alacağız?
ÜÇ KATEGORİ VAR
20 yılı aşan gazetecilik ve 7 yıllık öz savunma çalışmalarım sırasında edindiğim tecrübe bana insanların üç kategoride toplandığını gösterdi:
UYURGEZER
UYANIK
HAZIR
Şimdi bu kategorileri inceleyelim.
UYURGEZER
A. Sokaktaki uyurgezerler:Kulaklıklarını takmış, elleri ceplerinde, sırt çantası sırtında sadece önüne bakarak yürüyen bir insan görürseniz bilin ki o, sokak uyurgezeridir.
B. Evdeki uyurgezerler:Zil çaldığında “Kim o?” bile diye sormadan açan, apartman otomatiğine artık refleks olarak basan; Gelen pizzacı bile olsa kapıyı ardına kadar açık bırakıp cüzdanını almaya giden birini görürseniz bilin ki o, ev uyurgezeridir.
UYANIK
A. Sokaktaki uyanıklar:Tehlikeli mekanları bilen ve buralarda dolaşmayan, rutinden kaçınan, olası bir saldırı, taciz, gasp veya cinsel suça karşı önlemlerini önceden alanlar ve tehlikeyi büyümeden çözmek için harekete geçenler sokaktaki uyanık kitleyi oluşturur.
B. Evdeki uyanıklar:Yaşadığı sokak, apartman veya sitede kendisini güvende hissedecek ortamı yaratanlar evdeki uyanıklardır.
HAZIR
A. Sokaktaki hazırlar:Her an saldırıya uğrayacakmış gibi mücadeleye hazır ve kendisini savunmaya odaklı ve yakınlarını da güvenlik tedbirleriyle adeta boğan kimseler sokaktaki hazırları anlatır.
B. Evdeki hazırlar:Evini olası her türlü saldırıya karşı savunmak üzere cephaneliğe çeviren, yakınlarına evin güvenli ortamını terk etmemek üzere baskı yapan, her yaklaşan yabancıyı düşman görme eğiliminde olanlar da evdeki hazırlardır
SONUÇ:
Bu üç kategoriden ilki olan uyurgezerler olası bir tehlikeyi bertaraf etmek şöyle dursun karşıdan karşıya geçerken bile tehlike altındadır. 3. Kategori olan hazırlar da paronayaklıkla güvende kalmak arasındaki ince çizgiyi sık sık karıştıran ve hem çevresine hem kendisine eziyet edenlerdir. 2. Kategorideki uyanıklar ise hem tehlikeleri analiz etme hem mücadele etme hem de bunları bertaraf etmekte en başarılı olan grubu oluşturur. Neden mi? Haydi bunu biraz açalım…
Uyanıklar, güvenliğin sağlanmasını esas alır. Çevreye dikkatli bakarak normal olmayan durumların anlaşılması için ipuçlarını bulur. Yani etrafına dikkatle bakar, tehlikeyi analiz eder, öncelikle uzak durur; bu yeterli olmazsa uzaklaşır ve son aşamada bertaraf etmek üzere harekete geçer.
Devam edecek...